De zin van de Europese verkiezingen

Afgelopen dinsdag (12 mei) hadden we een gastlector op bezoek. Deze keer in teken van de maatschappelijke topics (over Europa).

Robert Verschooten, zo heette de man namelijk, hoorde bij het ESIC. Oftewel Europees Studie- en Informatiecentrum. Volgens hem fungeert dit centrum een beetje als de observator van Europa. Zijn hoofdpunt was natuurlijk de Europese verkiezingen die als voornaamste kenmerk en zingeving simpelweg de invloed van de kiezer bezit.

Maar wat hij vooral liet doorschemeren is hoe de Europese Unie dé oplossing is. Hij probeerde namelijk de EU een beetje te verkopen aan ons. Alsof ik er nog niet van overtuigd ben dat de EU het “algemeen welzijn” kan verbeteren. Eerst legde hij kort uit wat de EU is nu, wat de belangrijkste kenmerken van de EU zijn enzovoort. Maar de helft van de presentatie ging toch over dat verkopen van de EU. Zo somde hij een viertal negatieve opvattingen op over de EU en probeerde die “met ons” (helemaal niet met ons, hij zei gewoon zijn ding) op te lossen. Het kwam er dus op neer dat we de negatieve opvattingen zouden afbreken en de positieve kanten van de EU naar boven laten komen.

Al bij al vond ik het redelijk ok. Maar dan vooral omdat ik vanuit mezelf zo geïnteresseerd ben in Europa. De gastlector zelf was een tikkeltje excentriek en deed mij nogal oud aan. Hij had wel interessante dingen te vertellen maar dat waren dingen die ik ook zelf kon vinden of kon horen van onze andere lectoren in de andere vakken (recht e.d.). Daarbij vond ik het nogal misplaatst om aan een groep studenten journalistiek deze vorm van reclame of zelfs propaganda voor te schotelen. Natuurlijk kon ik dat verwachten van een medewerker die als taak heeft te communiceren over de EU, maar toch.

Advertenties

2 Responses to “De zin van de Europese verkiezingen”


  1. 1 Pieterjan januari 11, 2010 om 9:42 pm

    Die EU toch. Ze stellen zich op als een pionieer in de vrijhandel. Dit kan waar zijn voor de interne markt, maar naar het buitenland stellen ze zich alles behalve liberaal op. Dit zorgt in mijn opinie voor een verdere convergentie tussen de ontwikkeling- en de industrielanden.

  2. 2 Pieterjan januari 11, 2010 om 11:18 pm

    Divergentie dus


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Advertenties

%d bloggers liken dit: